Bankerna agerade sänke igår när Stockholmsbörsen fortsatte nedåt. OMXS30 stängde efter en orolig avslutning på minus 1,4 procent och 919 punkter. Omsättningen uppgick till 15,5 miljarder kronor, vilket är 6 procent lägre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt. En tilltagande oro för styrkan i tillväxten och om börsens uppgång korrelerar mot utvecklingen i börsbolagen (vilket är ett lite felaktigt sätt att se på börsutvecklingen, mer om det i ett senare inlägg). Generellt kan vi konstatera att bolagen hittills presenterat bättre resultat än förväntat, till stor del tack vare åtstramningar och nedskärningar. Tillväxten och omsättningen har däremot i de flesta fall varit lägre än förväntningarna.
Sämsta bransch blev banker som sänktes av att den schweiziska storbanken UBS och den brittiska banken Royal Bank of Scotland bidrog till det negativa humöret.
Nordea som var näst högst omsatt under tisdagen fortsatte ner med 3,7 procent till 73,00 kronor. Swedbank backade 4,5 procent till 58,80 kronor. SEB och SHB backade 1,9 respektive 1,4 procent.
Energi var näst sämsta bransch följt av verkstad där Electrolux, Sandvik, Volvo och AtlasCopco drog ned humöret. Jag varnade igår för köp av Electrolux och deras kapitalmarknadsdag. Aktien backade totalt 3,1 procent till 165,10 kronor.
Meda redovisade ebita-resultat som var 7 bättre än väntat. Utvecklingen i USA var sämre än väntat och aktien backade 1,5 procent till 65,50 kronor.
Ericsson B var börsens mest omsatta aktie och steg 0,8 procent till 75,50 kronor. Nedgången var mindre än börsen i övrigt till viss del stödd av Nokia Siemens aviserade en besparing på över 1 miljard euro. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson-aktien motsvarande 26 öre i USA.
”GM har bestämt sig för att inte sälja Opel, men Saab väljer man att göra sig av med. Försäljningssiffrorna för Saab som presenterades igår visar att försäljningen under oktober sjönk med 70 procent. Flera bedömare menar att detta kan skapa en osäkerhet för den pågående köpprocessen med Koenigsegg. Jag kan med bestämdhet hävda att det inte är några som helst problem och att affären inte riskerar att falera – så länge gruppen får de lån som krävs. Målet med köpet är inte att köpa ett företag som är eller kan bli lönsamt. Det är förmodligen bättre ju sämre bolaget går, desto större anledning att eska stöd och nya lån från staten som inte kommer kunna säga nej. Har de redan garanterat ett lån till EIB blir det ju dyrare att neka kommande lån, som ju kan göra att regeringen ger de rödgröna axelmakterna massor av opinionstid i gammelmedia och TV”.
Den i särklass viktigaste nyheten i världen idag är att Toyota aviserar att de hoppar av Formel 1. Detta efter den senaste kvartalsrapporten som var sämre än väntat. Även världens bästa däcktillverkare Bridgestone aviserade häromdagen att de kliver av cirkusen till 2011 års säsong. Trist för Formel 1 som verkar gå en tuff tid till mötes.
Den mest hysteriska delen av rapportsäsongen är nu passerad och börsen börjar så sakteliga sansa sig, skönt. Idag är det inga rapporter som undertecknad tycker är värda att bevaka. Det skall i så fall vara att jag sneglar på Holmen (men bara lite) vid lunch.
Varning för Volvo, Kinnevik och Swedish Match som alla tre håller kapitalmarknadsdag. Tänk på att den bästa av trender kan snackas sönder på kapitalmarknadsdagar!
På makrofronten kommer det inköpschefsindex inom EU klockan 10:00 och en timme senare är det dags för producentpriser inom EU för september.
Viktigaste tidpunkterna idag är klockan 14:15 då den privata sysselsättningen i USA presenteras. Klockan 16:00 är det dags att ta tempen på inköpscheferna i oktober.
I USA var det blandad utveckling bland börserna utan någon egentlig styrning. Alla tre börserna låg och skvalpade runt nollstrecket. Vid stängningen hade S&P 500 avancerat med 0,2 procent till 1045 punkter. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder aktier, vilket var precis i linje med de senaste 3 månadernas genomsnitt. DJIA backade 0,2 procent och Nasdaq steg 0,4 procent.
Bankerna fortsatte nedåt i USA efter att UBS presenterat sin förlust för det tredje kvartalet.
Teknikrelaterade aktier sjönk mer än genomsnittet. Microsoft backade 1,2 procent och Intel stängde 2,7 procent lägre än i måndags.
Den amerikanska S&P 500 terminen har stigit runt en procent sedan Stockholmsbörsen stängde igår. Detta sammanfaller med den spända gummisnodden jag beskrev i morgonanalysen av OMXS30 tidigare idag.
I Asien är det uppåt för första gången denna vecka. Uppgången triggades igång efter att den koreanska banken Korea Exchange Bank och Westpack Banking presentarat rapporter som bägge var bättre än analytikernas förväntningar. Japan höll åter öppet och hade alltså en del att köra ikapp och fungerar inte speciellt bra som riktmärke idag. Japan Steel Works stiger med hela 10 procent efter en mycket stark kvartalsrapport.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08:30 noterar jag att den amerikanska terminen ligger på plus 0,4 procent. I Asien är det mestadels uppåt. Dollarn har fortsatt uppåt, guldet likaså. Ett ounce guld kostar nu hela 1083 dollar. Ett fat Brentolja kostar 78 dollar. Metallpriserna har stigit med ytterligare 0,4 procent sedan igår. Dollarn har sedan bottentestet vid 6,80 avancerat och
Läs även: Energiråd skapas mellan EU och USA (DN). Högre vinst för ICA:s ägare (DN). Uppåt i Asien (DN AFV DagensPS). Varannan ser Webb-TV (DN). Fritt fall för Saab (DN AFV). Bättre bredbans välkomnas (DN). Småbolag börsens förlorare (VA). GM behåller Opel (VA SvD). Statoils vinst 40 miljarder kronor (AFV). Kina ökar takten (AFV). Byggbolaget som får köprekommendation (AFV). Euron når 10,50 (AFV). Oförändrat i New York (AFV). Bolagen som sänkte börshumöret (AFV). Småbanker vinnare (SvD). Det vänder i Stockholm (SvD). Stockholmsbörsens nya kungar (DagensPS). Reinfelt besviken på Obama (DagensPS)